Veterantreff på Sørumsand

Jeg har alltid hatt sansen for det gamle, og jernbane er nok det som ligger mitt hjerte nærmest. Men det som ofte er det ideelle, er når både biler og tog treffes i sitt rette element. Dette skaper et miljø, som virkelig tar oss tilbake til en svunnen tid. Det å ankomme en jernbanestasjon, hvor veteranbiler venter på veterantoget-ja det er jo slik det skal være. På Sørumsand stasjon, kan man oppleve slike treff. Her samles folk med interesse både for biler og tog, ja en del av dem med interesse for begge deler også. Jeg har selv vært med på noen av disse treffene, og jeg synes det er like spennende hver gang. Siste gang var i 2013, da hadde en del kjøretøy tatt turen fra Oslo. For mange av dem, var dette en lang tur. Her snakker vi skikkelig gamle biler, men de holdt koken begge veier.

Utstilling i Tertittparken

Dette var et arrangement i regi av Norsk Veteranvogn Klubb, nærmere bestemt en familiedag for medlemmer av klubben. Men det var fritt frem for alle, og se på de flotte bilene i utstillingen. Ikke mindre enn 12 biler, hadde funnet veien fra hovedstaden og opp til vakre Romerike. Dagen ble ekstra flott, siden også værgudene viste seg fra sin beste side.

Utstilling i Tertittparken

Sneglefarten

Med dagens biler, er ikke Oslo-Sørumsand noe tur å snakke om. Men når bilene er av de eldste som finnes i landet, er en slik tur litt av et prosjekt. Det var til og med en deltaker fra England, som kom ens ærend for å være med på arrangementet, som de valgte å kalle «Sneglefarten» Bilen fra England, var en Ford A 1903-modell. Denne bilen fikk naturlig nok mye oppmerksomhet, men alle modellene skapte stor interesse hos de fremmøte.

Ta en togtur tilbake i tid

Det skjer noe på Tertitten, så å si året rundt. Den vanlige sesongkjøringen, er i perioden juni til september. Det er søndager det er drift, og sommersesongen avsluttes normalt siste helg i september.Det er fire avganger fra Sørumsand stasjon, med den første klokken 11.15. Videre går togene klokken 12.15, 13.30 og 14.45

 

Stopp med servering på Fossum

Dette er Tertittens endestasjon, her rangerer man lokomotivet klar for turen ned til Sørumsand igjen. Men det er lagt inn, en snau halvtimes stopp. Her kan man kose seg, med mat og drikke fra stasjonens kioskutsalg.

Bingsfoss stasjon

Tidligere var Bingsfoss stedet man stoppet på, hvor de reisende kunne strekke på bena og få seg en matbit. Men på grunn av visse problemer knyttet til logistikk, er altså serveringen flyttet opp til Fossum.

Rik på historie

Jeg har tidligere skrevet litt om Tertitten, og historien som banen bærer med seg. Denne historien er viktig å bringe videre, og ved å besøke Tertitten vil man få kjenne på hvordan en togtur artet seg mellom Sørumsand og Skulerud i Høland.

Person- og tømmertransport

Dagens endestasjon Fossum, er bare en liten del av den opprinnelige banen. Det var hovedsakelig transport av tømmer og plank, men så klart også noe persontransport på strekningen.

© 2021 Norwegian hammer works