Veterandagene på Magnor

Jeg synes det er flott å se gamle biler i drift, spesielt på sommeren er det en del veteranbiler på veiene. Min interesse gjelder vel generelt gamle kjøretøy, for eksempel gamle mopeder og motorsykler også. Hvert år samles mange mennesker og kjøretøy på Skotterud, og der er det hovedsakelig tyngre kjøretøy som busser og lastebiler. Det er noe eget ved disse kjøretøyene, alle sammen har en historie bak seg. Det at det er nyttekjøretøy, gjør at jeg synes det historiske ved det blir enda mer interessant. Den gamle bussen, som sikkert har mye historie i setene fra en bygd eller grend i vårt langstrakte land. Eller for den saks skyld, den gamle snutebilen som en gang i tiden gikk i Nord-Norge. Kanskje ble den brukt som brøytebil, på et værhardt lite sted langs Finnmarkskysten. Nå er de alle sammen pensjonister, og kan bare nyte tilværelsen.

Veterandagen er en veteran i seg selv

Dette arrangementet så dagens lys, på Skotterud i 1984. Årets arrangement var det 18 i rekken, etter 34 år siden oppstarten i Eidskog kommune. Veterandagen har blitt et arrangement, som folk med interesse for gamle kjøretøy fra fjern og nær besøker. Her er alt av gamle objekter velkomment, enten det er på to- eller fire hjul. Selv om det er mye tyngre kjøretøy å finne her, er det også en del lettere kjøretøy som finner veien til Skotterud.

Egne veteranløp

Transporthistorisk forening, arrangerer et løp som heter VOGNMANNEN. Dette er forbeholdt busser og lastebiler, noe det er mye av på Veterandagen. Om du kommer med den gamle mopeden din, kan du være med på det populære mopedrallyet «Blåreik» Traktorer er også mulig å stille med på utstillingen, det finnes med andre ord noen for enhver smak på Skotterud disse dagene. Stort marked med deler, hvor det er mulighet for å finne mye spennende finnes også.

Egne veteranløp

Sosialt

Det er mye som skjer på Veterandagen, men noe av det kanskje mest viktige er det sosiale. Her treffer man mennesker med samme hobby og interesse, slå av en prat over en kaffekopp og nystekt vaffel. Eller samles på kvelden for å grille og kose seg med venner.

Bobiler

Det er en del som overnatter i bobiler, arrangementet varer hele helgen og det er jo praktisk med et sted å sove. Mens andre sover rett og slett i veterankjøretøyet, for en del blir det nok ikke mest søvn da man ofte kan bli sittende ute til de sene nattetimer.

Svensketur

Det er en del som kombinerer Veterandagen, med en tur over til Sverige. Skotterud ligger helt sørøst i Eidskog kommune, Hedmark fylke. Veien over til Sverige, er bare en svipp selv med en gammel bil.

Veiforklaring

Fra Oslo bruker man cirka 2 timer, litt avhengig av hvilken vei man velger. Den beste veien, er å kjøre via Kongsvinger. Om man velger veien via Bjørkelangen, er den nok noe kortere men den er betydelig mer svingete. Men når man er ute å kjører veterankjøretøy, har man jo ikke dårlig tid. God tur !

© 2021 Norwegian hammer works