Veteranbilene som de fleste har råd til

Veteranbiler finnes i alle prisklasser og årganger, eller det vil si de må jo være 30 år eller eldre. Men utover dette finnes det nesten ikke grenser for type kjøretøy, som sorterer inn under denne kategorien. Det at det stadig kommer flere veteranbiler, er vel en helt naturlig sak. I min barndom og ungdom, var det jo biler fra krigens dager og eldre – som var veteranbiler. Men nå som man selv begynner å dra på årene, dukker det opp bilmodeller som veterankjøretøy som var nye på den tiden jeg tok førerkort. Vel det er vel bare å innse det først som sist, at man selv faktisk ikke er noen ungdom lenger. Nok om det nå er det biler som gjelder, og til modeller som mange av dere garanterte har et forhold til på en eller annen måte. Biler som før bare var en uoppnåelig drøm, kan nå anskaffes til priser som er overkommelig for de fleste av oss.

Golf GTI
Golf GTI

Golf GTI

Dette er en godt kjent bilmodell, som preget småbilmarkedet i Norge i mange år. Men den kom i mange versjoner og ikke minst med et ulikt antall hestekrefter. Bilen vi nå snakker om, er den første generasjon av Golf GTI.  Med sine 110 hester pakket inn i en 1600 motor, og en egenvekt på under 1000 kilo – så var det ikke noen tvil om at de fleste biler hadde problemer med å holde følge. Men i dag er du ikke verstingen i gata med en Golf GTI, siden det i løpet av årene har kommet bilmodeller som lett tar denne gamle sliteren. Men det å anskaffe seg en første generasjon Golf GTI handler ikke bare om fart, men egentlig mer om kjøreegenskaper og ikke minst nostalgi.

Store variasjoner i pris

Man kan få tak i en grei Golf GTI fra rundt 40 000 kroner, og også billigere om man ønsker å jobbe en del med den. Men dette kan jo fort bli dyrt også, alt avhengig av standen på bilen og hva som eventuelt må skiftes av deler. De mest strøkne modellene ligger fra 100 000 kroner og opp til 150 000, så spennet er som dere ser veldig stort prismessig. Det kan lønne seg å bruke god tid, og ikke forhaste seg selv om det dukker opp en bil for salg.

Porsche 911
Porsche 911

Porsche 911

Vi holder oss fortsatt til tysk kvalitet, og hopper over til den legendariske Porsche 911. Dette er en bilmodell som kom i produksjon i 1964, og helt frem til slutten av 1980-årene. Da kom etterfølgeren med modellnavn/kode Porsche 964, men nå er det altså Porsche 911 som gjelder. Det er få og kanskje ingen biler som kan slå Porsche 911 når det kommer til kjøreopplevelse, vel og merke etter datidens standard. Men selv i dag så matcher den mange biler, som er langt nyere enn 911.

Boksermotor med 180 hestekrefter

Modellene som kom på slutten av 1970-tallet og fremover, kom med treliters motorer på hele 180 hestekrefter. I årene 1978-1983 kom Porsche 911 med en skikkelig råtass, som faktisk hadde hele 300 hestekrefter. Jeg var inne på at det var stort spenn i prisene for Golf GTI, men dette er bare småtteri sammenliknet med Porsche 911. Her kan man finne biler fra 80 000 kroner, men de dyreste kan faktisk bli solgt for godt over 1,5 millioner kroner. Vi skal se videre på noen gode biler fra 1970- og 1980-tallet i en senere artikkel, enn så lenge kan dere jo saumfare nettet i søk etter ungdomsbilen dere aldri fikk råd til.

© 2021 Norwegian hammer works