Norske bilskilt

Norge har som kanskje de fleste vet, delt inn sine skilt geografisk. Det er ikke alle land, som har valgt denne løsningen. Vårt naboland Sverige, har ikke noen slik geografisk inndeling som vi finner i Norge. Men det er jo ganske praktisk, å kunne lese av skiltplaten-hvor bilen er registrert. Dagens biler bytter nok oftere eier, enn det som var tilfellet for en del år tilbake. Sånn sett kan jo en bil som er registrert i Tromsø, til daglig gå i Oslo. En annen faktor, er jo at man kan registrere bilen hvor man måtte ønske. Men i de store trekk, er det nok fortsatt slik at bilens bokstaver-sier noe om hvilket sted den er kjøpt. Min store hobby som guttunge, var å skrive registreringsnummer. Kan huske det var ekstra stort, å finne nummer som

Veteranbiler

Det ruller en del veteranbiler rundt i landet, som ikke har sine originale skilter. De fleste entusiaster, ønsker så klart at skiltene skal være tidsriktige. Om du enda ikke har satt deg inn i regelverket, så kanskje det kan komme noen nyttige tips her.

1.april 1971

Alle biler registrert i Norge etter denne dato, fikk skilter slik vi kjenner dem i dag. Altså to bokstaver, etterfulgt av fem tall. Den geografiske inndelingen var der også tidligere, men kun med en bokstav. Unntaket var biler registrert i Oslo, de hadde ikke noen bokstav men kun tall. Slik var det altså før 1.april 1971.

1.april 1971

Mange veteranbiler med «nye» skilt

Med tanke på at det begynner å bli en stund siden 1971, er det mange veteranbiler som ikke kvalifiserer til å ha skilter med en bokstav. Det er tiden for førstegangsregistrering i Norge, som legges til grunn for hvordan type skilt du kan kreve å få på bilen din.

 

Bruktimport

Her kommer det et unntak fra regelen, som kommer mange bilentusiaster til gode. Om du importerer en veteranbil, er det bilens årsmodell som bestemmer hvilken type skilt du kan få på bilen din. Jeg tenker da altså på, om du kan få en-eller tobokstavskilter.

Fritt valg av bokstav og tallkombinasjon

Om ditt ønske for skiltnummer er ledig, finnes det ikke noen begrensninger overhodet. Bilen må altså være eldre enn 1971-modell, og bokstav og tallkombinasjon ledig for bruk. Mange velger her årsmodell for bilen, type bil også videre.

Mange eldre biler byttet skilt

Svært mange av bilene som er registrert før april 1971, har i dag tobokstavskilter. Dette fordi det ble en mote, å bytte til disse nye skiltene i 1971. Jeg har selv vært eier av en 1965-modell Volvo Amazon, med nye skilter. Muligheten for at originalskiltene til din veteranbil er ledig, er derfor meget stor. Det tar seg jo bedre ut med gamle skilt, på en gammel bil spør du meg. Om man kjøper en bil uten skilter, er valget ditt. Du vil da kunne velge mellom gammelt og nytt nummer, så lenge den er eldre enn 1971-modell. Nyere biler enn dette, lar seg ikke registrere med denne type skilter overhodet.

 

© 2021 Norwegian hammer works