Mest solgte biler i Skandinavia

Vi befinner oss i starten av en bil-revolusjon hvor diesel og bensin biler blir byttet ut med elektriske alternativer. Denne revolusjonen er kanskje ikke veldig synlig med globale øyne, men dersom vi ser nærmere på Skandinavia kan vi se at vi ligger langt foran resten av verden i denne revolusjonen. Når det er sagt er det viktig å huske på at det fortsatt er et langt stykke å gå før vi blir helt elektriske, det er fortsatt mange populære bensin og diesel biler i Skandinavia. Det er også mange som velger hybrid biler i stedet for helelektriske.

Hvordan går bilsalget i Sverige?

Sverige er som kjent nabolandet vårt og ofte kan vi se trender i Sverige før disse trendene blir store i Norge, derfor er det interessant å følge med på nabolandet vårt. Bilprodusentene i Sverige fikk en god start i 2018. Men så kom en mer streng målemetode for utslipp og den nye kjøretøyavgiften i Sverige og salget av nye biler avtok. Car Sweden telte biler som ble solgt i Sverige i 2018, og kom fram til 353 666 nyregistrerte personbiler. Salget har vært høyere to år tidligere. Men etter 1. juli, da den nye kjøretøyavgiften trådte i kraft, avtok etterspørselen etter nye biler. Årsaken er at mange populære bensin- og dieselbiler blir straffet med avgifter, mens kjøpere av miljøvennlige alternativer får en bonus. Regjeringen vil at folk skal endre fokus fra diesel og bensin til elbiler. Mange benyttet anledningen til å kjøpe og registrere biler før 2018 1. juli for å unngå den kraftige økningen i kjøretøyavgiften. Noen biler med høyt utslipp kan få så mye som 3-4 ganger økning av skatten. Konsekvensen var sterkt reduserte registreringer av både personbiler og lette lastebiler i løpet av andre halvår som Car Sweden-organisasjonen melder. Lignende miljøtiltak ser vi også her i Norge.

Volvo V90

Her ser vi listen over mest solgte biler i Sverige i 2018:

  • Volvo S/V90         24 346
  • Volkswagen Golf              17 093
  • Volvo S/V60         16 412
  • Volkswagen Passat           13 650
  • Volvo XC60         13 293
  • Volkswagen Tiguan          9 821
  • Volvo V40N         7 151
  • Nissan Qashqai     6 344
  • Volvo XC40         6 175
  • Fiat Ducato           5 938

Hva med Norge?

Her i Norge har vi sett en imponerende oppgang i salg av elbiler, dette er nok godt hjulpet av fordelene elbil-eiere får av staten, men også av at nordmenn ønsker å være mer miljøvennlige. Sverige spår at 13% av alle solgte personbiler kommer til å være elbiler. I Norge derimot stod elbiler for nesten en tredel av nybilsalget i løpet av fjoråret som er 2018! Det er 30% i 2018, ifølge data fra interesseorganisasjonen Opplysningsrådet for veitrafikk. I Norge tilsvarte salget av elbiler 31,2% av det totale salget, mot 20,8% i 2017 og bare 5,5% i 2013. Vi har et mål om å ikke selge flere biler som går på fossile brennstoff i 2025. Og regjeringen tilbyr stor rabatt i forbindelse med kjøp av elbiler.

I dette tilfellet er det altså vi som ligger foran Sverige på bilfronten. Og i motsetning til i Sverige sin topp liste hvor vi finner mange Volvo og Volkswagen biler finner vi Tesla X og Nissan Leaf helt på toppen av listen her i Norge.

© 2021 Norwegian hammer works