Klubber for veterankjøretøy – motorsykler

Det er noe eget ved gamle ting, det være seg om det er biler, motorsykler, tog eller gamle hus. Jeg er ikke noen samler, men jeg må si jeg har interesse av historien bak hver enkelt gjenstand. Om jeg ligger bak en gammel bil på veien, tenker jeg ofte tilbake i tid. Når jeg ser en Volvo Amazon, ser jeg for meg 1960-tallet og slik ting kunne være på den tiden. Jeg har selv vært eier av en 1965 modell Volvo Amazon, men for meg var den kun en bruksbil. Men dette er tilbake i 1986, i dag hadde jeg nok tatt vare på den for alt den er verdt. Men hva med tohjulingene?

Mange forskjellige klubber

Det finnes en rekke klubber, i både inn- og utland for de som har interesse av eldre kjøretøy. Ja bare i Norge er det så mange, så det å skrive om dem alle er en stor oppgave. Jeg tenkte å skrive litt om de største av dem, og hvor mange medlemmer de har.

Norsk Veteran Motorsykkel Club

Det er altså ikke noen bilklubb som troner som den største, som kanskje mange ville trodd. Norsk Veteran Motorsykkel Club, har hele 3200 medlemmer i sitt register. Den er med det, den desidert største klubben i landet vårt.

Stiftet i 1974

Det var en gjeng som samlet seg på Hvervenbukta utenfor Oslo, som stiftet klubben den 16.februar 1974. Man så at det var en økende interesse for gamle motorsykler, men i Norge fantes det ikke noen klubber for disse. Den store klubben i Norge på den tiden, var Norsk Veteranvogn Klubb. Men dette hjalp jo ikke MC-folket så mye, så at det var behov for en egen klubb var det liten tvil om. I Sverige og Danmark hadde man allerede, etablert egne klubber for tohjulinger. Man hadde jo ikke noe internett som kanal den gang, men nyheten om at det var stiftet en klubb-spredte seg raskt over det ganske land.

Det var en oppslutning om klubben, som var langt over hva de hadde forventet seg. De startet tidlig med et eget medlemsblad, med det litt artige navnet «Sidevogna» Det var ikke all verdens mange sider, men det var en kanal ut til medlemmene om ikke annet. Medlemsbladet har gått fra en tynn «kopiblekke», til i dag å være en av de aller beste medlemsblad i Norge.

Ikke bare en klubb for østlandsområdet

Man fant raskt ut at medlemmene, trengte lokalavdelinger i vårt langstrakte land. Det er i dag hele 29 lokalavdelinger i NVMC, dette er Norsk Veteran Motorsykkel Club sin forkortelse. Klubbens største arrangement, heter «Skogsløpet» og dette finner sted på forskjellige steder i landet.

Ikke bare en klubb for østlandsområdet

Norsk Tempoklubb

På listen over de største klubbene, kommer faktisk en annen klubb for tohjulinger-opp på en 2.plass. Med sine snaue 2200 medlemmer, legger den seg ikke veldig langt bak storebror i klassen. De arrangerer treff i sommerhalvåret, og utgir medlemsbladet «Tempoposten» De har som målsetting å sette fokus på, norskproduserte to-takts mopeder og motorsykler. De ønsker å skape et aktivt miljø for eiere av slike kjøretøy, og da hovedsakelig de som er produsert av Jonas Øglænd.

Et aktivt miljø, samt bruk og bevaring er stikkord for hva klubben jobber for.

 

© 2021 Norwegian hammer works