Klubber for veterankjøretøy – biler

Jeg disponerte en stund et gammelt militært kjøretøy, det var en Landrover som min svigerfar eide. Kan huske at vi hadde mange flotte turer med den, og det var en veldig spesiell bil på mange måter. Det å ha gamle utrangerte militære kjøretøy, er blitt veldig populært. Volvo Felt, er nok de det går flest av. Disse ble utrangert fra Forsvaret på 1990-tallet, og solgt på auksjoner på det private markedet. Det er ofte slik Forsvaret avhender seg med materiell, og muligheten for å gjøre et godt kjøp er alltid til stede. Det finnes faktisk en egen klubb, for de som eier slike kjøretøy.

Historiske Militære Kjøretøyers forening (HMK)

Tror knapt det finnes et lengre navn på en klubb eller forening, så la oss bruke forkortelsen deres; HMK med en gang. HMK er faktisk den største foreningen, hvor kjøretøy på 4-hjul er målgruppen. Som jeg skrev litt om tidligere, er de to største rene motorsykkelklubber. HMK begynner å bli en gammel forening, den ble stiftet allerede i 1971. Den teller i dag drøyt 2100 medlemmer, så interessen for gammelt militært materiell er ganske formidabel. Man må jo huske at det er ikke alle som er medlem, selv om man er eier av en eller flere slike biler. Formålet til HMK er å bevare alle typer kjøretøy, som er av militærhistorisk betydning. Dette inkluderer også, deler og materiell som hører til kjøretøyene. Videre jobber HMK med å skape kunnskap og interesse, knyttet til materiell som er brukt av det norske forsvaret. Men det gjelder også utenlandske biler, som har en historie til Norge. Altså biler brukt av utenlandske styrker. HMK jobber både lokalt og sentralt, og de har ulike typer arrangement for sine medlemmer.

Norsk Veteranvogn Klubb

Med sine snaut 2000 medlemmer, er Norsk Veteranvogn Klubb høyt opp på listen over de største klubbene i landet. Den ble stiftet allerede i 1952, og her skilles det ikke på type bil eller alder. Men felles for alle veterankjøretøy, er at de er eldre enn 30 år. Det å finne gamle biler, med motorhistorisk interesse er noe klubben jobber for. De jobber også med praktisk og teknisk veiledning, for de som vurderer å anskaffe seg en veteranbil. Det samme gjelder for restaurering. Som de fleste andre klubber og foreninger, har Norsk Veteranvogn Klubb sitt eget medlemsblad. Dette gis ut 6 ganger årlig, og har navnet «Veteranvognposten» På medlemsmøtene, er det sosiale vel så viktig som det bilhistoriske. Dette er jo det som er så flott med slike fellesskap, hvor folk med samme hobby og interesse samles. Hva er vel bedre enn en kaffekopp, og en likesinnet venn.

Norsk Veteranvogn Klubb

 

Automobilløpet Sandvigen til Sundvolden

Dette er høydepunktet for medlemmene i Norsk Veteranvogn Klubb, løpet arrangeres i begynnelsen av september. Det er ikke uvanlig at drøyt 150 kjøretøy stiller til start.

Landets største dele marked

Ekeberg markedet er kjent over det ganske land, dette er et arrangement som klubben står bak. Det arrangeres to ganger årlig, og er et dele marked som samler tusenvis av mennesker.

 

 

 

© 2021 Norwegian hammer works