Hvilke traktormerker selger mest i Norge

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, at det selges mye traktorer i et jordbruksland som Norge. Dessuten har vi jo relativt god økonomi, så modellene byttes ganske ofte sammenliknet med tidligere i alle fall. For en del år tilbake var det også færre merker og modeller på markedet, og ikke for å snakke om utstyr og tekniske detaljer man finner på en traktor i våre dager. Vi skal ta for oss salget av traktorer, og jobbe hos rundt i det langstrakte landet vårt. For det viser seg at de forskjellige merkene, har sine distrikt de selger godt i – men slik er det jo også med bilmerker.

Tall fra 2018
Tall fra 2018

Tall fra 2018

Etter at fjoråret var så godt som avsluttet, hadde det blitt solgt nesten 2200 nye traktorer her til lands. Tallene viser også at cirka 25 prosent av de solgte traktorene, var av merket John Deere. Men det som var den store overraskelsen bak tallene, var at merket Fendt er i ferd med å selge mer enn New Holland – og Fendt er dermed på vei til å legge seg inn som en av de fire mest solgte traktorer her til lands.

Akershus hadde flest nyregistreringer

Dette er kanskje litt oppsiktsvekkende tall, med tanke på at Akershus ikke er av de store landbruksfylkene i Norge. Dette fylket hadde godt over 10 prosent av nyregistrerte traktorer i 2018, og dette fordeler seg mellom hele 12 forskjellige merker. Men forklaringen på dette med Akershus og nyregistreringer av traktorer, kan nok ligge i det faktum at svært mange av traktormerkene har sine hovedkontor i dette fylket. Antall registrerte traktorer for Akershus sin del, var oppe i 238 kjøretøy ved utgangen av 2018.

Nest flest i Rogaland

Dette fylket kom hakk i hel på Akerhus, med rett i underkant av 200 traktorer med nye skilter. Oppland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fulgte på de neste plassene – med tall fra 175-179 registrerte traktorer. Finnmark var det fylket som hadde færrest salg på traktorfronten, med kun 18 nye skilter på denne type kjøretøy.

John Deere

Det er ikke noen tvil om at det er i Nord-Trøndelag, at dette merket har størst markedsandel. Her er litt over hver tredje traktor som selges, av merket John Deere. Men dette merket sliter med markedsandeler, i fylker som; Troms, Vestfold og Telemark, hvor de ligger på cirka 15 prosent markedsandel.

Massey Ferguson
Massey Ferguson

Massey Ferguson

Finnmarkingene har tydeligvis lagt sin elsk på dette merket, men siden traktorsalget i vårt nordligste fylke ikke er av det beste – så betyr kanskje ikke 30 prosent markedsandel så mye i antall kjøretøy. Det er i Rogaland det selges flest Massey Ferguson, målt både i markedsandel og antall maskiner. På plassene etter Rogaland, finner vi Hordaland og Akershus. I Troms og Vest-Agder er det ikke mange som sverger til dette merket, med markedsandeler på lit over 10 prosent. Vi har enda mange merker av traktorer, som skal omtales i denne salgsstatistikken. Men det blir i neste artikkel, og da kan det være at det også er noen oppdaterte tall fra 2019 med i oversikten.

© 2021 Norwegian hammer works